Στις 22 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του Έργου LIFE-IP 4 NATURA, στη Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά.

Το Έργο «LIFE-IP 4 NATURA» είναι το πρώτο ολοκληρωμένο έργο LIFE (LIFE Integrated Project) που έχει εγκριθεί για την Ελλάδα και, ταυτόχρονα, αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη φύση, τόσο σε χρηματοδότηση όσο και για χρονική διάρκεια, που έχει αναλάβει ποτέ να υλοποιήσει η χώρα, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το Έργο στοχεύει στην υλοποίηση του Πλαισίου Δράσεων Προτεραιοτήτων 2014-2020 της Ελλάδας για τα Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ κα Χριστίνα Μπαριτάκη η οποία τόνισε πως «Η υλοποίηση του ολοκληρωμένου έργου LIFE IP στον τομέα της φύσης και της βιοποικιλότητας αποδεικνύει την πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει σε μεγάλες τομές, ειδικά σε ζητήματα περιβάλλοντος που έμεναν στάσιμα για πολλά χρόνια. Στόχος μας είναι η ενίσχυση της πολιτικής για το φυσικό κεφάλαιο, ώστε να επιτύχουμε ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας, στηρίζοντας ταυτόχρονα και τις υπηρεσίες που τα οικοσυστήματα και η βιοποικιλότητα παρέχουν στις τοπικές κοινωνίες».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι των δέκα εταίρων που συμμετέχουν στο Έργο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη διαχείριση και την παρακολούθηση του Έργου βάσει των προδιαγραφών του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE+.

 

Είχε προηγηθεί, στις 6 Φεβρουαρίου 2018, η εναρκτήρια συνάντηση για όλα τα Ολοκληρωμένα Έργα LIFE16 στις Βρυξέλλες, όπου ο επιστημονικός υπεύθυνος του LIFE-IP 4 NATURA, Δρ. Ιωάννης Μητσόπουλος, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα βασικά σημεία και τους στόχους του Έργου.