Η Αιτωλοακαρνανία, μία από τις ελάχιστες -πλέον- περιοχές της χώρας που φιλοξενεί αναπαραγωγικές αποικίες γυπών, φιλοξένησε την πρώτη ημερίδα τοπικής διαβούλευσης σχετικά με το Σχέδιο Δράσης (ΣΔ) για τρία είδη γυπών, το όρνιο, τον μαυρόγυπα και τον γυπαετό.

Στο κάλεσμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μεσολόγγι, ανταποκρίθηκαν περίπου 50 εκπρόσωποι υπηρεσιών, τοπικών φορέων και ευαισθητοποιημένοι πολίτες της περιοχής.

Μεταξύ των φορέων που συμμετείχαν στη διαβούλευση ήταν οι τοπικοί Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων), Δασικές Υπηρεσίες (Δασαρχείο Μεσολογγίου, Δασαρχείο Ιωαννίνων), υπηρεσίες της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας (Περιβάλλοντος, Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής), το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μεσολογγίου, οικολογικές ομάδες (Οικολογική Κίνηση Πάτρας, Ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου κ.ά.).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το πλαίσιο του προγράμματος LIFE-IP 4 NATURA από τον Δρ. Ιωάννη Μητσόπουλο (ΥΠΕΝ), το Σχέδιο Δράσης για τα τρία είδη γυπών από τους Δρ. Σταύρο Ξηρουχάκη και κ. Αποστόλη Καλτσή (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία), καθώς και οι δράσεις του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων από τον κ. Γιάννη Κασβίκη, στέλεχος του Φορέα.

Η συζήτηση που ακολούθησε εστιάστηκε κυρίως σε τρία ζητήματα:

α) τη σύνδεση κτηνοτροφικής δραστηριότητας με την τροφοληψία των γυπών, καθώς φαίνεται πως η εναλλακτική διάθεση νεκρών κτηνοτροφικών ζώων σε καθορισμένους χώρους ως παροχή τροφής σε Γύπες (αντί για την υποχρεωτική καύση τους), η οποία προβλέπεται να δρομολογηθεί από το ΣΔ, μπορεί να αποτελέσει μία win-win (επωφελή και για τα δύο μέρη) συνθήκη και για τους κτηνοτρόφους και τους Γύπες.

β) την αγωνία των τοπικών φορέων για την εν εξελίξει αθρόα εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις ορεινές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας που αποτελούν τις περιοχές φωλιάσματος και τροφοληψίας του Όρνιου και την ανάγκη του ορισμού ζωνών αποκλεισμού για αιολικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), που θα προκύψουν από τη χαρτογράφηση ευαισθησίας (sensitivity mapping) που προβλέπεται να εκπονηθεί στον πρώτο χρόνο υλοποίησης του ΣΔ.

γ) την έλλειψη ενημέρωσης των αρμόδιων υπηρεσιών για θέματα που αφορούν τη διατήρηση των γυπών (αδειοδότηση αιολικών σταθμών, δηλητηριασμένα δολώματα κλπ.), η οποία προβλέπεται από το ΣΔ να καλυφθεί με στοχευμένα σεμινάρια επιμόρφωσης στις σημαντικές περιοχές αναπαραγωγής γυπών.

Συμπερασματικά, η εκδήλωση κατάφερε να πετύχει τους βασικούς στόχους που αποτελούσαν αφενός να ενημερωθούν και να προσέλθουν σε συζήτηση και συνεννόηση οι τοπικοί εμπλεκόμενοι φορείς (stakeholders) του ΣΔ, αφετέρου να επισημανθούν τα μέτρα του ΣΔ που ιεραρχούνται ως μεγαλύτερης σημασίας από τους τοπικούς φορείς της Αιτωλοακαρνανίας και των όμορων περιοχών. Οι διάφοροι φορείς δεσμεύτηκαν για περαιτέρω συνεργασία στο επόμενο στάδιο της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης, εντός της επόμενης πενταετίας.

 

Δείτε επίσης:

Ξεκινούν τοπικές διαβουλεύσεις για 8 νέα Σχέδια Δράσης