Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η χαρτογράφηση και ανάλυση των εμπλεκόμενων αρμόδιων υπηρεσιών, παραγωγικών φορέων, και κοινωνικών εταίρων που δραστηριοποιούνται στις περιοχές Natura 2000, στο πλαίσιο της δράσης Α.4 του LIFE-IP 4 NATURA.

Ήδη, μέσα σε λίγους μήνες, η ομάδα LIFE-IP 4 NATURA του WWF Ελλάς επισκέφθηκε 10 πόλεις σε 5 περιφέρειες της Ελλάδας (Κρήτη, Αττική, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία) ακούγοντας και καταγράφοντας τις απόψεις δεκάδων εκπροσώπων από διαφορετικές ομάδες ενδιαφερομένων, οι οποίοι σχετίζονται με το δίκτυο Natura 2000.

Πιο συγκεκριμένα, καλλιεργώντας τον διάλογο και προωθώντας την αλληλοκατανόηση και τον σεβασμό στις διαφορετικές ανάγκες, εντοπίζονται και καταγράφονται όλες τις ομάδες που με οποιονδήποτε τρόπο εμπλέκονται με τις περιοχές Natura 2000, είτε διότι παίρνουν τις αποφάσεις, είτε διότι καλούνται τις εφαρμόσουν, είτε γιατί πολύ απλά ζουν μέσα σε αυτές και τις διαμορφώνουν με την δραστηριότητα τους.

Αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει η επόμενη φάση της δράσης, που περιλαμβάνει τη διεξαγωγή περίπου 50 ομάδων συζήτησης (focus groups) με πάνω από 1.000 εκπροσώπους ενδιαφερόμενων μερών, συλλέγοντας τις απόψεις, τις στάσεις και την εμπειρία τους για τις προστατευόμενες περιοχές, και καταγράφοντας τις ανάγκες κατάρτισης που εντοπίζονται.

Με δεδομένο ότι το LIFE-IP 4 NATURA στοχεύει, μεταξύ άλλων, να διαμορφώσει τα απαραίτητα εργαλεία για την αποτελεσματική προστασία της φυσικής κληρονομιάς της χώρας και να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη στις προστατευόμενες περιοχές, τα αποτελέσματα της δράσης Α.4 θα αξιοποιηθούν για τον σχεδιασμό ενός προγράμματος κατάρτισης (Δράση C.5), που θα εξηγήσει τι είναι οι περιοχές Natura 2000, γιατί είναι σημαντικές, τι προοπτικές ανάπτυξης προσφέρουν.

Απώτερος στόχος είναι αφενός να αναδειχθεί ο ρόλος του ανθρώπου στην αποτελεσματική διαχείριση των περιοχών Natura 2000 και, αφετέρου, όσοι εμπλέκονται με τις περιοχές Natura 2000 να γίνουν συμμέτοχοι στην προστασία και την διαχείριση αυτών των περιοχών.