Έναν ευρύ κύκλο τοπικών συναντήσεων εργασίας, προκειμένου να συζητηθούν με ενδιαφερόμενους και αρμόδιους φορείς τα Σχέδια Δράσης Ειδών και Οικοτόπων που έχουν εκπονηθεί στο πλαίσιο του LIFE-IP 4 NATURA, εγκαινιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως συντονιστής του Έργου.

Πρόκειται για 8 Σχέδια Δράσης που αφορούν την προστασία:

  • τριών ειδών γύπα (όρνιο, μαυρόγυπας και γυπαετός)
  • της χελώνας καρέτα
  • (σε συνεργασία με το πρόγραμμα LIFE EUROTURTLES)
  • των αυτόχθονων ειδών πέστροφας
  • της πεταλούδας Parnassius apollo
  • του αγριόγιδου
  • του Βατράχου της Καρπάθου
  • του φυτού Silene holzmannii και
  • των αμμοθινών με άρκευθους.

Σε αυτές τις συναντήσεις, οι τοπικές κοινωνίες και οι αρμόδιοι φορείς θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους υπεύθυνους για την εκπόνηση των Σχεδίων Δράσης τα προτεινόμενα μέτρα και δράσεις. Στη συνέχεια και κατόπιν επεξεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα ακολουθήσει η διαδικασία θεσμοθέτησης, στην οποία περιλαμβάνεται ανοιχτή δημόσια διαβούλευση στην πλατφόρμα opengov.gr.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων, οι οποίες θα διεξαχθούν σε 5 πόλεις της Ελλάδας (Μεσολόγγι, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ιωάννινα και Κάρπαθο) στο διάστημα μεταξύ 29 Ιανουαρίου και 11 Φεβρουαρίου 2020, έχει ως εξής:

Τοπική διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τρία απειλούμενα είδη γυπών (όρνιο-Gyps fulvus, μαυρόγυπας-Aegypius monachus, γυπαετός-Gypaetus barbatus)

Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
(Τέρμα Βλαχόπουλου, Μεσολόγγι)

29 Ιανουαρίου 2020

10:00 – 15:00

Τοπική διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta Αίθουσα Εκδηλώσεων Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου
(Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, Ρέθυμνο)
3 Φεβρουαρίου 2020

11.30 – 15:00

Τοπική Διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον οικότοπο προτεραιότητας (Θίνες των παραλίων με Juniperus spp) Έκθεση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστήμιου Κρήτης

(Λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου, Κόλπος Δερματά, Ηράκλειο Κρήτης)

4 Φεβρουαρίου 2020

9:30 – 15:00

Τοπική Διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra balcanica) Συνεδριακό Κέντρο Περιφέρειας Ηπείρου

(Ναπολέοντα Ζέρβα 28-30, Στοά Σάρκα, 2ος όροφος, Ιωάννινα)

7 Φεβρουαρίου 2020

09:00 – 12:30

Τοπική Διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα αυτόχθονα είδη πέστροφας 7 Φεβρουαρίου 2020

13:00 – 15:30

Τοπική Διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το είδος πεταλούδας Parnassius apollo 7 Φεβρουαρίου 2020

16:00 – 18:30

Τοπική Διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Βάτραχο της Καρπάθου (Pelophylax cerigensis) Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου 11 Φεβρουαρίου 2020

09:30 – 12:00

Τοπική Διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το είδος φυτού Silene holzmannii 11 Φεβρουαρίου 2020

12:30 – 15:00

 

Η σημασία των Σχεδίων Δράσης

Τα Σχέδια Δράσης είναι κατευθυντήρια έγγραφα που περιγράφουν δράσεις και μέτρα για την προστασία, τη διατήρηση ή και την αποκατάσταση ενός είδους ή ενός οικοτόπου με στόχο τη βελτίωση της συνολικής κατάστασης διατήρησής του. Οι δράσεις που προτείνονται μπορεί να περιλαμβάνουν τη θεσμική προστασία, τη βελτίωση και αποκατάσταση ενδιαιτημάτων και περιοχών, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Η σύνταξη και εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου βασίζεται σε ερευνητικά δεδομένα και στη συντονισμένη προσπάθεια ανάμεσα σε κρατικούς φορείς, επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, την κοινωνία των πολιτών, τις τοπικές κοινότητες και γενικά όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Τα Σχέδια Δράσης μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και ως οδηγοί για την εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτικών πόρων.

Τα Σχέδια Δράσης είναι βασικά εργαλεία προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας και ως τέτοια προβλέπονται από την εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Με δεδομένο ότι η απώλεια βιοποικιλότητας έχει πια εξελιχθεί σε παγκόσμια κρίση, με συνέπειες που αγγίζουν όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας και ευζωίας, η ανάσχεσή της συνιστά, πέραν των όποιων νομικών υποχρεώσεων, αυτονόητο καθήκον απέναντι στην κοινωνία και τις μελλοντικές γενιές.