Έναρξη νέου κύκλου διαδικτυακών σεμιναρίων για τις προστατευόμενες περιοχές και τη συμμετοχή εμπλεκομένων

28 Ιουνίου, 2024
Κατηγορίες: Ανακοινώσεις
Tags:

Ένας ακόμα κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων του LIFEIP 4 NATURA 2000 ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2024

 Τα διαδικτυακά σεμινάρια «Χαρτογράφηση και ανάλυση εμπλεκομένων» και «Συμμετοχικές διαδικασίες, βέλτιστες πρακτικές και εργαλεία» αποτελούν μέρος των σεμιναρίων με θέμα «Προστατευόμενες περιοχές και συμμετοχή εμπλεκομένων: μια πρακτική προσέγγιση».

Ουσιαστικά αποτελούν μια εισαγωγή στην έννοια της συμμετοχής στο πλαίσιο της λήψης αποφάσεων για τις προστατευόμενες περιοχές, και εστιάζουν σε μια πρακτική προσέγγιση για την χαρτογράφηση και ανάλυση εμπλεκομένων ομάδων. Επιπλέον παρουσιάζουν μια σειρά από εργαλεία για το πώς μπορεί να οργανωθεί μια συμμετοχική διαδικασία.

Τα σεμινάρια διάρκειας δύο ωρών, απευθύνονταν σε υπηρεσίες οι οποίες σχετίζονται με τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών αλλά και την ευρύτερη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Σε κάθε ένα από αυτά συμμετείχαν περίπου 100 συμμετέχοντες από φορείς όπως οι μονάδες διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ, οι δασικές υπηρεσίες, τα τμήματα περιβάλλοντος αλλά και οι υπηρεσίες αγροτικής οικονομίας.

Οι συμμετέχοντες εξοικειώθηκαν με την έννοια της συμμετοχής και το φάσμα  των συμμετοχικών διαδικασιών, άκουσαν για τα πλεονεκτήματα αυτών αλλά και για το ποια είναι τα βασικά βήματα μιας συμμετοχικής διαδικασίας. Στη συνέχεια, έμαθαν για το πώς μπορεί κανείς να οργανώσει μια συμμετοχική διαδικασίας, ποιες είναι οι μέθοδοι για την χαρτογράφηση και ανάλυση των εμπλεκομένων, ποια συμμετοχικά εργαλεία μπορεί να χρησιμοποιήσει ανάλογα τον σκοπό και τι πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα και ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές για την εφαρμογή τους.

Στη διάρκεια των σεμιναρίων, η διοργανώτρια ομάδα του WWF Ελλάς είχε την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσει με τους συμμετέχοντες ζητώντας τις δικές τους απόψεις για τις εμπλεκόμενες ομάδες της περιοχής τους αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάποιος στην οργάνωση μιας συμμετοχικής διαδικασίας.

Έτσι, στο ποιες είναι οι πιο σημαντικές προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν, οι εμπλεκόμενοι έθεσαν τη διαχείριση των προσδοκιών των εμπλεκόμενων ομάδων και την κατάλληλη επιλογή συμμετεχόντων ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις, ενώ στην ερώτηση «ποιες είναι οι εμπλεκόμενες ομάδες που επηρεάζονται περισσότερο από την υλοποίηση έργων και δράσεων στην περιοχή σας», οι συμμετέχοντες σημείωσαν τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς και τους κατοίκους ως αυτούς που επηρεάζονται συνήθως πιο πολύ.

Το πρόγραμμα κατάρτισης έχει ως στόχο την επαύξηση των γνώσεων και τη βελτίωση της κατανόησης θεμάτων όπως η προστασία της βιοποικιλότητας, η εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση, οι ρυθμίσεις για έργα και δραστηριότητες στις περιοχές του δικτύου Natura 2000, η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, και ο ρόλος των εμπλεκομένων μερών.