Έναρξη νέου κύκλου διαδικτυακών σεμιναρίων με θέμα την διάχυση δράσεων κατάρτισης προγραμμάτων LIFE
Ένας ακόμα κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων του LIFE–IP 4 NATURA 2000 ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2024, ο οποίος έχει ως στόχο την κλιμάκωση και περαιτέρω διάχυση (scale up) δράσεων κατάρτισης άλλων προγραμμάτων που σχετίζονται με την προστασία της φύσης.
Το πρώτο σεμινάριο αυτού του κύκλου διοργανώθηκε σε συνεργασία με το έργο LIFE ARCPROM και το υλοποίησε με μεγάλη επιτυχία η περιβαλλοντική οργάνωση για την Άγρια Ζωή και Φύση «Καλλιστώ». Την πολύτιμη εμπειρία τους μοιράστηκαν ο επιστημονικός υπεύθυνος Γιώργος Μερτζάνης και ο διευθύνων σύμβουλος Σπύρος Ψαρούδας. Το σεμινάριο είχε θέμα «Συνύπαρξη ανθρώπου και άγριας ζωής: Ομάδες Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα στην Ελλάδα» και ουσιαστικά αποτελεί μια εισαγωγή στις μεθόδους και τους μηχανισμούς διαχείρισης της αλληλεπίδρασης ανθρώπου και άγριας ζωής στην Ελλάδα, με έμφαση τη θεσμοθέτηση και λειτουργία των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα.
Το σεμινάριο διάρκειας 2 ωρών, απευθύνονταν στις δασικές υπηρεσίες και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες περιοχών στις οποίες υπάρχει παρουσία αρκούδας, καθώς και στις μονάδες διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ και στις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΦΥΠΕΚΑ και του ΥΠΕΝ αντίστοιχα.
Οι 157 συμμετέχοντες εξοικειώθηκαν περαιτέρω με τις περιοχές παρουσίας της αρκούδας στην Ελλάδα, με την έννοια της συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας στις περιοχές εξάπλωσης του είδους, και με τις προκλήσεις που συναντάει κανείς στη διαχείριση αυτής της συνύπαρξης. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν κάποιες βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης όπως είναι τα προληπτικά μέτρα (π.χ. σκύλοι φύλαξης κοπαδιών) οι προτάσεις για την ενίσχυση των κανονισμών αποζημιώσεων για τις ζημιές ενώ κατά το τελευταίο μέρος του σεμιναρίου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης και στην παρουσίαση της θεσμοθέτησης τους, των εμπλεκόμενων φορέων και των σχετικών αρμοδιοτήτων τους.
Το πρόγραμμα κατάρτισης του LIFE-IP 4 NATURA έχει ως στόχο την επαύξηση των γνώσεων και τη βελτίωση της κατανόησης θεμάτων όπως η προστασία της βιοποικιλότητας, η εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση, οι ρυθμίσεις για έργα και δραστηριότητες στις περιοχές του δικτύου Natura 2000, η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, και ο ρόλος των εμπλεκομένων μερών.