Έναρξη νέου κύκλου διαδικτυακών σεμιναρίων με θέμα τα Εθνικά Σχέδια Δράσης ειδών και οικοτόπων ενωσιακού ενδιαφέροντος
Ένας ακόμα κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων του LIFE–IP 4 NATURA ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2024, ο οποίος έχει ως στόχο την ενημέρωση και κατάρτιση σχετικά με τα εθνικά σχέδια δράσης ειδών και οικοτόπων ενωσιακού ενδιαφέροντος που υλοποιούνται κατά την τρέχουσα περίοδο.
Το πρώτο σεμινάριο αυτού του κύκλου υλοποιήθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, εταίρο του έργου LIFE-IP 4 NATURA και υπεύθυνη για τη σύνταξη και τον συντονισμό της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τρία πτωματοφάγα είδη ορνιθοπανίδας (γύπες): Γυπαετό (Gypaetus barbatus), Όρνιο (Gyps fulvus), Μαυρόγυπα (Aegypius monachus). Αποτέλεσε μία συνοπτική παρουσίαση όλων των πτυχών που σχετίζονται με τη διατήρηση των γυπών στην Ελλάδα, με έμφαση στην εν εξελίξει εφαρμογή του Εθνικού Σχέδιου Δράσης.
Το σεμινάριο διάρκειας 2 ωρών, απευθύνονταν στις δασικές υπηρεσίες, στις κτηνιατρικές υπηρεσίες και στα τμήματα περιβάλλοντος των περιφερειών και των αποκεντρωμένων διοικήσεων στις οποίες υπάρχει παρουσία του γυπαετού, του όρνιου και του μαυρόγυπα, καθώς και στις μονάδες διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ και στις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΦΥΠΕΚΑ και του ΥΠΕΝ.
Οι 83 συμμετέχοντες εξοικειώθηκαν περαιτέρω με τις περιοχές εξάπλωσης των πτωματοφάγων ειδών στην Ελλάδα, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της βιολογίας του κάθε είδους, με την κατάσταση διατήρησής τους αλλά και με τις απειλές που αυτά αντιμετωπίζουν. Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, έγινε παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα τρία είδη, τα μέτρα διαχείρισης που υλοποιούνται κατά την τρέχουσα περίοδο, και τέλος υπήρξε συζήτηση για τις προκλήσεις στην εφαρμογή του σχεδίου καθώς για το ποια είναι τα απαραίτητα επόμενα βήματα.
Το πρόγραμμα κατάρτισης του LIFE-IP 4 NATURA έχει ως στόχο την επαύξηση των γνώσεων και τη βελτίωση της κατανόησης θεμάτων όπως η προστασία της βιοποικιλότητας, η εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση, οι ρυθμίσεις για έργα και δραστηριότητες στις περιοχές του δικτύου Natura 2000, η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, και ο ρόλος των εμπλεκόμενων μερών.