Μεγάλο ενδιαφέρον στη Θράκη για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους Γύπες
Εξαιρετικά θετικός ως προς τη συμμετοχή και την ανταλλαγή απόψεων κρίνεται ο απολογισμός της ημερίδας τοπικής διαβούλευσης σχετικά με το Σχέδιο Δράσης (ΣΔ) για τρία είδη Γυπών, το Όρνιο, τον Μαυρόγυπα και τον Γυπαετό στην Αλεξανδρούπολη, που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.
Περισσότερα από 60 άτομα βρέθηκαν στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης και συμμετείχαν στη διαβούλευση, εκπροσωπώντας υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Κτηνιατρικής κ.ά.), Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, Δέλτα Έβρου, Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας, Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής, Ολύμπου), Δασικές Υπηρεσίες (Έβρου, Ροδόπης, Σταυρούπολης κ.α.), εταιρείες ανάπτυξης αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) και συνδεόμενα μελετητικά γραφεία, κυνηγετικοί σύλλογοι κ.ά.
Το πλαίσιο του προγράμματος LIFE-IP 4 NATURA παρουσιάστηκε από την project manager του έργου, κα. Αλεξάνδρα Καββαδία, ενώ το Σχέδιο Δράσης για τα τρία είδη Γυπών από τους Δρ. Σταύρο Ξηρουχάκη και κ. Αποστόλη Καλτσή (Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία). Πολύ σημαντικές και ενδιαφέρουσες ήταν και οι εισηγήσεις των τοπικών φορέων που ασχολούνται επί μακρόν με τη διατήρηση των Γυπών, δηλαδή ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου και το WWF Ελλάς, που εκπροσωπήθηκαν από την κ. Σύλβια Ζακκάκ και την κ. Δώρα Σκαρτσή αντίστοιχα.
Η συζήτηση που ακολούθησε τις παρουσιάσεις εστιάστηκε κυρίως στα εξής θέματα:
α) το φλέγον πρόβλημα της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων και την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι δράσεις που αφορούν την αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών αυτών, όπως η δημιουργία ομάδων εκπαιδευμένων σκύλων – χειριστών σε όλες τις σημαντικές για τους πληθυσμούς Γυπών περιφέρειες, η ενεργοποίηση και βελτίωση των Τοπικών Σχεδίων Δράσης, η ενίσχυση της φύλαξης και της διαδικασίας ελέγχων κ.ο.κ.
β) την ανησυχία των συμμετεχόντων σχετική με ενδεχόμενη αποσπασματικότητα των μέτρων που προβλέπει το Σχέδιο Δράσης λόγω της υποστελέχωσης και των προβλημάτων χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν πολλές εμπλεκόμενες υπηρεσίες, καθώς και εξαιτίας της ρευστότητας που επικρατεί σχετικά με το καθεστώς των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
γ) τις επιπτώσεις στους πληθυσμούς των Γυπών και των άλλων μεγάλων αρπακτικών από τη διαρκή επέκταση των ΑΣΠΗΕ στη Θράκη και την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα αποτελέσματα μετακατασκευαστικής παρακολούθησής (post-construction monitoring) της ορνιθοπανίδας στις θέσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών.
Συμπερασματικά, διαπιστώθηκε πως οι τοπικοί φορείς έχουν ήδη μία καλή εικόνα σχετικά με τα ζητήματα διαχείρισης πληθυσμών Γυπών, γεγονός που αναμένεται να βοηθήσει ιδιαίτερα στην απαιτούμενη αποδοτική συνεργασία το επόμενο διάστημα, κατά την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης.
Η παρουσία της ομάδας του προγράμματος LIFE-IP 4 NATURA στη Θράκη έκλεισε ιδανικά, με την επίσκεψη στην περιοχή της Κοιλάδας του Κομψάτου, όπου τα στελέχη της τοπικής ομάδας του WWF Ελλάς παρουσίασαν το ιδιαίτερα επιτυχημένο παράδειγμα της τοποθέτησης 5 μικρών Χώρων Τροφοδοσίας Αρπακτικών Πουλιών (ΧΤΑΠ), σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους της περιοχής και την αρμόδια Δασική Υπηρεσία. Η δράση αυτή υλοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου LIFE-VULTURES (LIFE 14 NAT/NL/000901) και αποτελεί ήδη μία από τις βέλτιστες πρακτικές (best practices) που προβλέπεται να αναπτυχθούν περαιτέρω στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP 4 NATURA.