30 χρόνια LIFE: To Πράσινο Ταμείο γιορτάζει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που συμβάλει καθοριστικά στην προστασία του περιβάλλοντος

16 Μαΐου, 2022
Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την θέσπιση του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE, του χρηματοδοτικού μέσου της ΕΕ για το περιβάλλον και το κλίμα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1992, την ίδια χρονιά που δημοσιεύεται η οδηγία για τους οικοτόπους, και μέχρι σήμερα έχει συγχρηματοδοτήσει δράσεις διατήρησης σε περισσότερες από 6 000 περιοχές Natura 2000.

Η συνεισφορά του προγράμματος στην προστασία της ευρωπαϊκής φυσικής κληρονομιάς είναι εντυπωσιακή. Το LIFE έχει υποστηρίξει δράσεις διατήρησης για περίπου 750 είδη και 5.400 ενδιαιτήματα, μέσω 1.800 έργων συνολικού προϋπολογισμού 3 δισεκατομμυρίων ευρώ από συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

Το Πράσινο Ταμείο, εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και έδρα του  Εθνικού Σημείου Επαφής για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE/Περιβάλλον, διοργανώνει «Εκδήλωση Εορτασμού 30 Χρόνων του Ευρωπαϊκού Χρηματοδοτικού Προγράμματος LIFE για το  Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα», την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022 και ώρα 11:00-16:00, στην αίθουσα  εκδηλώσεων της Βίλα Καζούλη (Λεωφόρος Κηφισίας 241, Κηφισιά, ΤΚ 14561).

Η εκδήλωση διεξάγεται στο πλαίσιο ανασκόπησης της συμμετοχής της Ελλάδας στο Πρόγραμμα LIFE από το 1992  έως και σήμερα, καθώς και παρουσίασης καλών πρακτικών και αποτελεσμάτων επιλεγμένων έργων LIFE και  αποτελείται από τέσσερις ενότητες.

Η πρώτη ενότητα εστιάζει τόσο στη συμμετοχή της Ελλάδας στο Πρόγραμμα LIFE  συνολικά όσο και στο ρόλο του Πράσινου Ταμείου και τη συμμετοχή του ΥΠΕΝ σε έργα LIFE, καθώς και στα κύρια  σημεία της νέας Πρόσκλησης LIFE για το 2022.

Τοποθετήσεις θα πραγματοποιηθούν από τον Υφυπουργό  Περιβάλλοντος & Ενέργειας και τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων του ΥΠΕΝ, τον Πρόεδρο του  Πράσινου Ταμείου και τα Εθνικά Σημεία Επαφής του Προγράμματος LIFE για το Περιβάλλον, τον Μετριασμό και την  Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και τη Μετάβαση σε Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Οι επόμενες τρεις ενότητες είναι θεματικές και αφορούν στην παρουσίαση των τριών Ολοκληρωμένων έργων LIFE  (Integrated Projects), καθώς και εννιά Παραδοσιακών έργων Φύσης/Βιοποικιλότητας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής  Αλλαγής συνολικά. Κάθε θεματική ενότητα αποτελείται από τέσσερα έργα και οι εκπρόσωποί τους θα παρουσιάσουν  καλές πρακτικές και αποτελέσματα.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Ωστόσο για την έγκυρη υποβολή αιτήματος συμμετοχής των ενδιαφερομένων απαιτείται  προεγγραφή στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://bit.ly/3yjoWub Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Υπογραμμίζεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την προσέλευση, παραμονή και αποχώρηση από το  κτίριο της Βίλας Καζούλη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες www.prasinotameio.gr