Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Φεβρουαρίου συζητήθηκαν οι προκλήσεις και το πλάνο εργασιών για το επόμενο διάστημα, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου.

Την πρώτη μέρα της συνάντησης παρουσιάστηκαν στο Αμφιθέατρο του Πράσινου Ταμείου στη Βίλα Καζούλη στην Αθήνα αναλυτικά τα αποτελέσματα των δράσεων που ολοκληρώθηκαν κατά τον 6ο χρόνο υλοποίησης του έργου, καθώς και οι μελλοντικές εργασίες των δράσεων του έργου.

Μεταξύ αυτών παρουσιάστηκαν τα προτεινόμενα προς υλοποίηση διαχειριστικά μέτρα για τις περιοχές Natura 2000 της Δίκτης και του Σουνιού, τα αποτελέσματα της εφαρμογής χαρτογράφησης και αξιολόγησης των οικοσυστημικών υπηρεσιών (ΜΑΕS) σε πιλοτικές περιοχές,  η πρόοδος υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα πτωματοφάγα είδη ορνιθοπανίδας Γυπαετό (Gypaetus barbatus), Όρνιο (Gyps fulvus) και Μαυρόγυπα (Aegypius monachus) και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Βάτραχο της Καρπάθου (Pelophylax cerigensis), η ανάπτυξη του συμμετοχικού συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών (ppGIS/webGIS) για την οπτικοποίηση και την παρακολούθηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών, το σύστημα υποστήριξης των αρμόδιων φορέων για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με έργα και δραστηριότητες εντός του δικτύου Natura 2000 και τη διαχείριση των περιοχών (DSS LIFE-IP 4 NATURA), οι δράσεις κατάρτισης και ενδυνάμωσης των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένου του ειδικού εργαλείου e-learning, καθώς και η εκστρατεία ευαισθητοποίησης και οι λοιπές επικοινωνιακές δράσεις του έργου.

Τη δεύτερη μέρα της συνάντησης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις περιοχές Natura 2000 GR3000005 «Σούνιο – Νησίδα Πάτροκλου και Παράκτια Θαλάσσια Ζώνη» και GR3000014 «Περιοχή Λεγραινών – Νησίδα Πάτροκλου», οι οποίες επιλέχθηκαν, στο πλαίσιο της δράσης C.2, για την πιλοτική εφαρμογή σχεδίου διαχείρισης.

Μέσα από διαδοχικές στάσεις σε σημεία ενδιαφέροντος και παρουσιάσεις, αναδείχθηκαν σημεία με σημαντική οικολογική, γεωλογική – ορυκτολογική, ιστορική, πολιτιστική, αισθητική και τουριστική αξία . Συγχρόνως, δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν τα διαχειριστικά μέτρα που έχουν προταθεί από την Περιφέρεια Αττικής, μετά από συνεργασία με το ΥΠΕΝ, το Πράσινο Ταμείο και τον ΟΦΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του σχεδίου διαχείρισης.

Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το Αλιευτικό καταφύγιο Λαυρίου στο οποίο βρίσκεται ο πρώτος κάδος συλλογής δικτυών και πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από μέλη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχοινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου του ΟΦΥΠΕΚΑ για την επιτυχία της δράσης, την ενημέρωση που έχει γίνει στους αλιείς της περιοχής αλλά και την συνολική εικόνα του Αλιευτικού καταφυγίου.

Η περιήγηση και οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίστηκαν στο Εθνικό Δρυμό Σουνίου. Στο «Έγκοιλο Χάος, μια πολύ εντυπωσιακή δολίνη με διάμετρο 120μ και βάθος 55 σε σχήμα καρδιάς, η οποία βρίσκεται στην περιοχής της Καμάριζας, οι επισκέπτες ενημερώθηκαν από την εκπρόσωπο του Γεωπάρκου Λαυρεωτικής για την γεωλογική – ορυκτολογική αξία της περιοχής. Πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των ζωνών πετρωμάτων που διακρίνονται στη δολίνη και έγινε αναφορά στο ορυκτό πλούτο της περιοχής – εκατοντάδες μεταλλεύματα που υπάρχουν ακόμα και σήμερα στην Λαυρεωτική, μεταξύ των οποίων 29 αποτελούν χαρακτηριστικά για την περιοχή (type locality mineral). Από την παρουσίαση δεν έλειψε φυσικά η αναφορά στην έγκριση ένταξης του Γεωπάρκου Λαυρεωτικής στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, νωρίτερα το 2023 ( https://geoparklavreotiki.gr/).

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τα στελέχη του Δασαρχείου Λαυρεωτικής, για την κατάσταση των οικοσυστημάτων μετά και την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου αλλά και για τις αναδασώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και σημειώνουν πολύ θετικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε επίδειξη της εφαρμογής ppGIS/webGIS, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου, για την αξιολόγηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών και την αναφορά πιέσεων στα οικοσυστήματα από μέλη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, σε μια εντυπωσιακή παρουσίαση, αναφέρθηκαν στην αξιοθαύμαστη μεταλλευτική και μεταλλουργική τεχνική που αναπτύχθηκε στην περιοχή του Λαυρίου κατά την αρχαιότητα, πραγματοποιώντας ξενάγηση στα αρχαία «πλυντήρια» που σώζονται στην περιοχή και εξυπηρετούσαν τον καθαρισμό των μεταλλευμάτων.

Στον παράκτιο υγρότοπο Λεγραινών συνεχίστηκε η συζήτηση για τις προκλήσεις που παρουσιάζει η διαχείριση περιοχών με οικολογική αξία και ταυτόχρονα με αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον, όπως είναι πολλές παράκτιες περιοχές της Αττικής.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με σύντομη επίσκεψη στο Ναό του Ποσειδώνα, περιοχή που συνδέεται με σημαντικές οικοσυστημικές πολιτισμικές υπηρεσίες και άλλη μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση από τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.  .

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στην Περιφέρεια Αττικής, τον ΟΦΥΠΕΚΑ και το Πράσινο Ταμείο που διοργάνωσαν υποδειγματικά την συνάντηση, καθώς και στη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχοινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου του ΟΦΥΕΠΚΑ, το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Unesco Λαυρεωτικής, το Δασαρχείο Λαυρεωτικής και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, στελέχη των οποίων μοιράστηκαν τις γνώσεις τους σχετικά με τη βιοποικιλότητα αλλά και την γεωλογική και αρχαιολογική σημασία των περιοχών.