Στο φαράγγι της Κλεισούρας, τα Ακαρνανικά Όρη και τα Όρη Βάλτου, οι ασβεστολιθικοί γκρεμοί σφύζουν από δραστηριότητα, όχι μόνο από τα Όρνια, αλλά και από Πετρίτες, Κόρακες, Βραχοκιρκίνεζα, Βραχοτσοπανάκους, Κάργιες, Βραχοχελίδονα -αλλά και ένα ζευγάρι Χρυσαετών σε διάθεση ζευγαρώματος στα Ακαρνανικά!

Τα περισσότερα ζευγάρια Όρνιων βρίσκονται ήδη στο στάδιο της επώασης, ενώ κάποια -ελαφρώς αργοπορημένα– ακόμη ολοκληρώνουν τις φωλιές τους.

Το γεγονός πως τα Όρνια φωλιάζουν και φέτος στην Κλεισούρα -προφανώς πολύ λιγότερα ζευγάρια λόγω των μεγάλων περσινών απωλειών (11 πουλιά) εξαιτίας του περσινού περιστατικού δηλητηρίασης- είναι ένα πραγματικά αισιόδοξο νέο, ενώ ιδιαίτερα ευχάριστη είδηση είναι ότι η ιστορική αναπαραγωγική αποικία στα νότια Όρη Βάλτου εδραιώνεται και πάλι, με την καταγραφή και νέων φωλιών!

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη σημασία των ιστορικών θέσεων αναπαραγωγής, οι οποίες πρέπει διαχειριστικά να αντιμετωπίζονται ως ενεργές, αφού μπορούν κάλλιστα να επαναποικιστούν, είτε στο αισιόδοξο σενάριο ανάκαμψης του πληθυσμού, είτε στο ενδεχόμενο αλλαγής συνθηκών στις ενεργές αποικίες (χάρτης με όλες τις ιστορικές αποικίες περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Όρνιο, τον Μαυρόγυπα και τον Γυπαετό, που εκπονείται από το Πρόγραμμα LIFE-IP 4 NATURA).

Φυσικά δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως «όλα πάνε πρίμα» για τον τοπικό πληθυσμό, αλλά μπορούμε τουλάχιστον να κρατήσουμε αυτή την αισιόδοξη νότα για την αρχή της αναπαραγωγικής περιόδου…

Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία