Σχεδιάζουμε μαζί ένα νέο εργαλείο για την ελληνική φύση

1 Νοεμβρίου, 2020
Κατηγορίες: Ανακοινώσεις
Tags:

Από πού προέρχεται το νερό που πίνουμε; Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας παράγεται η τροφή μας; Ποια μέρη της χώρας μας ξεχωρίζουν για τις ευκαιρίες αναψυχής που μας προσφέρουν;

Για πρώτη φορά, οι οικοσυστημικές υπηρεσίες και οι ωφέλειες που προσφέρουν τα οικοσυστήματα της χώρας μας θα οπτικοποιηθούν σε μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα η οποία θα είναι διαθέσιμη σε όλους.

Ο σκοπός αυτής της πλατφόρμας, που σχεδιάζεται στο πλαίσιο του LIFE-IP 4 NATURA από τις ερευνητικές ομάδες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Αν. Καθηγητής Γ. Μαλλίνης) και του Πανεπιστημίου Πατρών (Καθηγητής Π. Δημόπουλος), και με την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του WWF Ελλάς και των υπολοίπων εταίρων του έργου είναι να προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να ενημερώνονται έγκυρα και με επιστημονικό τρόπο για όλα όσα μας προσφέρει η ελληνική φύση. Ταυτόχρονα, στοχεύει στο να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν και οι ίδιοι στον εμπλουτισμό του περιεχομένου του, να ανταλλάσσουν  πληροφορίες και απόψεις, αλλά και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διατήρηση και προστασία των οικοσυστημικών υπηρεσιών.

Επιπλέον η πλατφόρμα αυτή, που θα έχει τη μορφή ενός διαδικτυακού συμμετοχικού συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών (ppGIS/webGIS), έχει σκοπό να διευκολύνει την ενσωμάτωση των οικοσυστημικών υπηρεσιών (δεδομένα και χάρτες) στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της δημόσιας διοίκησης σχετικά με την προστασία της φύσης.

Οι οικοσυστημικές υπηρεσίες, δηλαδή οι τρόποι με τους οποίους τα οικοσυστήματα συνεισφέρουν στην ανθρώπινη ευημερία, διακρίνονται σε 3 κατηγορίες:

  • Προμηθευτικές Υπηρεσίες δηλ. προϊόντα που αποκτώνται από τα οικοσυστήματα όπως τροφή, πρώτες ύλες και καύσιμα, φαρμακευτικές ουσίες, γενετικό υλικό κλπ.
  • Ρυθμιστικές και υπηρεσίες διατήρησης δηλ. οφέλη από τις οικοσυστημικές λειτουργίες όπως ποιότητα του αέρα, ρύθμιση του κλίματος, προστασία κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων, ρύθμιση των ροών ύδατος, καθαρισμός υδάτων, αποτροπή διάβρωσης εδάφους, επικονίαση, και
  • Πολιτισμικές υπηρεσίες όπως αισθητική απόλαυση, ευκαιρίες για αναψυχή και τουρισμό, καλλιτεχνική έμπνευση, πνευματική ευημερία, εκπαίδευση.

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ!

Προκειμένου το νέο αυτό εργαλείο να είναι όσο το δυνατόν πιο λειτουργικό και χρήσιμο για όλους, χρειαζόμαστε τη συμβολή σου!

Συμπληρώνοντας το ακόλουθο ερωτηματολόγιο, θα μας βοηθήσεις να καταγράψουμε τις δικές σου ανάγκες και απαιτήσεις από ένα τέτοιο εργαλείο και να το σχεδιάσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: https://arcg.is/1fvumf

Ένα αντίστοιχο ερωτηματολόγιο έχει ήδη σταλεί σε υπηρεσίες και φορείς των οποίων το έργο σχετίζεται ή επηρεάζει την προστασία της φύσης στη χώρα μας: https://arcg.is/1DvLLr

Σε ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμμετοχή και τη συμβολή σου!

ΣΕ ΠΟΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ

Στα πλαίσια μιας δράσης του έργου σε εξέλιξη, με επικεφαλής την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών και σε συνεργασία με τις ερευνητικές ομάδες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, έχει ήδη σχεδιαστεί και αναπτυχθεί μια σειρά από δείκτες οικοσυστημικών υπηρεσιών, ώστε να αποτυπωθεί η διαθεσιμότητα αλλά και η χρήση των οικοσυστημικών υπηρεσιών από τους πολίτες της χώρας. Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας δράση, έχει ολοκληρωθεί η αποτύπωση των περιοχών της Ελλάδας για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για τον υπολογισμό αυτών των δεικτών.

Τώρα λοιπόν στο πλαίσιο της νέας δράσης του έργου για την ανάπτυξη του διαδικτυακού συμμετοχικού συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών, ξεκινά ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της ψηφιακής πλατφόρμας-εργαλείου, για την υποβοήθηση της διάχυσης και αξιοποίησης των χαρτών των οικοσυστημικών υπηρεσιών της χώρας.