Θετικός ο απολογισμός της τοπικής διαβούλευσης για το Σχέδιο Δράσης για τις αμμοθίνες με άρκευθους
Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ηράκλειο) φιλοξένησε τη συνάντηση εργασίας/τοπικής διαβούλευσης για το υπό εκπόνηση Σχέδιο Δράσης για τον τύπο οικοτόπου 2250* (Θίνες των παραλιών με Juniperus spp.). Την εκδήλωση χαιρέτησε ο κος Νίκος Ξυλούρης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης.
Στην έναρξη της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το έργο LIFE-IP 4 NATURA -στο πλαίσιο του οποίου εκπονείται και θεσμοθετείται το Σχέδιο Δράσης- από την Αλεξάνδρα Καββαδία (Συντονίστρια του έργου – ΥΠΕΝ). Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το Σχέδιο Δράσης και η ανάγκη εφαρμογής του από τον καθηγητή Παναγιώτη Δημόπουλο (Συντονιστής για την εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών) καθώς και η παρουσία του οικοτόπου των θινών των παραλιών με Juniperus spp. στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη και παραδείγματα δράσεων και μέτρων ανά περιοχή, από τον Δρ. Ιωάννη Κόκκορη (Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών).
Στην πρόσκληση του ΥΠΕΝ και του Πανεπιστήμιου Πατρών ανταποκρίθηκαν 35 εκπρόσωποι υπηρεσιών και τοπικών φορέων. Μεταξύ των φορέων που συμμετείχαν στη διαβούλευση ήταν οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς-Δυτικής Κρήτης, Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης και Δωδεκανήσου), οι Διευθύνσεις Δασών (Ν. Χανίων, Ν. Ηρακλείου) οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης (Τμήμα Περιβάλλοντος Ηρακλείου, Τμήμα Περιβάλλοντος Χανίων, Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ΠΕ Λασιθίου, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής), η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης (Τμήμα Σχεδιασμού Δασικής Ανάπτυξης), το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης (ΜΦΙΚ-ΠΚ), το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας / ΥΠΕΝ (Μονάδα Τεχνικής Υποστήριξης για το Περιβάλλον – ΜΟΔ), η Εταιρία Περιβαλλοντολογικών Μελετών ENVECO AE και η Κυνηγετική Ομοσπονδία.
Όπως αναφέρθηκε κατά την εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε, η άσκηση παράνομων δραστηριοτήτων, η αυξημένη επισκεψιμότητα τους καλοκαιρινούς μήνες και η υπερβόσκηση επιδρούν αρνητικά στον οικότοπο. Ειδικότερα, η υποβάθμιση του οικότοπου στη νήσο Χρυσή (εκτίμηση για νέκρωση των δέντρων σε ποσοστό άνω του 50% του δάσους, ενώ δεν έχουν τεκμηριωθεί ακόμα τα αίτια για τη ξήρανση των άρκευθων) εγείρει έντονο προβληματισμό και απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων.
Για τη διαχείριση και διατήρηση του οικότοπου και για την επιτυχή εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για τον τύπο οικοτόπου 2250* (Θίνες των παραλιών με Juniperus spp.) στην Κρήτη και το Αιγαίο, προτάθηκε σειρά μέτρων όπως η φύλαξη και επόπτευση των περιοχών εξάπλωσης του οικότοπου, η εφαρμογή ελεγχόμενης ολοκληρωμένης διαχείρισης (π.χ βιολογικές καλλιέργειες στις όμορες εκτάσεις), η εφαρμογή ορθών πρακτικών δασικής διαχείρισης, η επιλογή της φυσικής αναγέννησης αντί των φυτεύσεων, η εξέταση ένταξης σε καθεστώς προστασίας και άλλων περιοχών για την προστασία και διατήρηση ειδών και οικοτόπων που απαντώνται εκτός περιοχών Natura 2000, η υλοποίηση δράσεων κατάρτισης για την ορθή εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου και των οδηγιών για τη φύση.
Τέλος, αναγνωρίστηκε ως σημαντική η διοργάνωση της ημερίδας και η πρόσκληση και συμμετοχή των φορέων για την καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία τους.