Με την υποδοχή των τεσσάρων πρώτων όρνιων έγινε, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, η επίσημη έναρξη λειτουργίας του κλωβού προσαρμογής και ενδυνάμωσης γυπών σε ορεινή θέση κοντά στη Γέργερη Ηρακλείου. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική δράση για τη διατήρηση των απειλούμενων γυπών αφού ο κλωβός θα συμβάλλει στη δυνατότητα επιβίωσής τους και ειδικά των νεαρών πουλιών που συχνά -για διαφόρους λόγους- αντιμετωπίζουν προβλήματα προσαρμογής στα πρώτα στάδια της ζωής τους.

Η ολική ανακατασκευή και επέκταση του κλωβού, που πλέον αποτελεί τη μεγαλύτερη και πλέον εξιδεικευμένη σχετική υποδομή στην Ελλάδα, χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα LIFE IP 4 NATURA, στο πλαίσιο του οποίου υλοποιείται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα πτωματοφάγα είδη ορνιθοπανίδας (γύπες), υπό τον συντονισμό της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, εταίρου του έργου, ενώ τη διαχείριση του κλωβού έχουν αναλάβει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) του Πανεπιστημίου Κρήτης και η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ.

Παράλληλα με τη μεταφορά των πρώτων γυπών, έγινε παρουσίαση της υποδομής, της λειτουργίας και της σκοπιμότητας κατασκευής του κλωβού από επιστήμονες του ΜΦΙΚ και της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ προς τις τοπικές αρχές και φορείς της περιοχής. Το παρών έδωσαν, εκ μέρους του Δήμου Γόρτυνας ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Ρούβα κ. Στυλιανός Σηφάκης και η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γέργερης κα Αγγελική Παπαγιαννάκη, στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης και κτηνοτρόφοι της περιοχής, καθώς και εκπρόσωποι από τις τοπικές επιχειρήσεις του Ηρακλείου που ανέλαβαν την πραγματοποίηση του έργου.

Οι τέσσερις πρώτοι γύπες που εισήχθησαν στον κλωβό είχαν εντοπιστεί εξασθενημένοι πέρσι το καλοκαίρι και μέχρι πρόσφατα φιλοξενούνταν σε άτυπες σχετικές υποδομές. Αυτός ακριβώς είναι ένας από τους βασικούς λόγους της λειτουργίας του κλωβού, δηλαδή η προσωρινή φιλοξενία γυπών που εντοπίζονται εξασθενημένοι, ταλαιπωρημένοι ή αφυδατωμένοι και χρήζουν ελαφριάς φροντίδας καθώς σοβαρότερες περιπτώσεις τραυματισμένων γυπών μεταφέρονται σε κέντρα περίθαλψης. Ο κλωβός είναι κατάλληλα διαμορφωμένος ώστε να προσομοιάζει με τις φυσικές κούρνιες των γυπών, ενώ υπάρχει τροφοδοσία νερού σε μόνιμη βάση και τακτική παροχή τροφής υπό την ευθύνη του ΜΦΙΚ. Μετά από παραμονή μερικών εβδομάδων προκειμένου να επανέλθουν σε ικανοποιητική κατάσταση, τα πουλιά θα επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Υπενθυμίζεται ότι η Κρήτη αποτελεί το «προπύργιο» των όρνιων στη χώρα μας, καθώς στο νησί διαβιεί περίπου το 85% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Με αυτό το δεδομένο και με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση που περιλαμβάνεται στη Μελέτη Σκοπιμότητας που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE IP 4 NATURAένας μικρός αριθμός των προς απελευθέρωση γυπών (10-20 νεαρά άτομα τον χρόνο) θα μεταφέρεται στην ηπειρωτική Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθούν οι εκεί πληθυσμοί. Η συγκεκριμένη δράση θεωρείται συμβατή με την τρέχουσα κατάσταση του πληθυσμού των όρνιων στην Κρήτη (που υπολογίζεται σε περισσότερα από 1.000 πουλιά), ωστόσο θα επαναξιολογείται διαρκώς σε περίπτωση που διαπιστωθούν αλλαγές στην κατάσταση των πληθυσμών.

Πηγή: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία